Scandinavian Trolling  

Gå tillbaka   Scandinavian Trolling > Projekt > Säkerhet på sjön

Säkerhet på sjön Här diskuterar vi frågor kring vår säkerhet på sjön.

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 04-20-2011, 11:33   #1
Kjelle
Administrator
 
Kjelles avatar
 
Reg.datum: Jan 2009
Ort: Oskarshamn
Inlägg: 4 448
Real Name: Kjell
Thanks: 465
Thanked 676 Times in 359 Posts
Team Namn: Team Scandinavian Trolling
Sponsors: DreamWeaver Lures, Brenderup, Webasto Marin, Fish Hawk, LMP, True Heading
Standard Säkerhet i båt, Nödbloss och nödraketer

Larm om nödraketer och handbloss


Det finns både raketer och handbloss som kan användas för att påkalla hjälp i olika situationer. Nackdelen är att ingen vet exakt vad som hänt eller vilken hjälp som behövs. I bästa fall finns det någon som observerar situationen och larmar sjö- och flygräddningscentralen.

Om du ringer via 112 eller anropar sjö- och flygräddningscentralen på radio och meddelar att du sett en nödraket eller handbloss, kommer se att ställa en del kompletterande frågor:

Färg? En nödraket är alltid intensivt röd.
Var exakt gjorde du observationen?
Åt vilket håll (bäring helst)?
Höjdvinkel?
När?
Hur många?
Hur länge?
Hur rörde sig ljuset?

Med hjälp av höjdvinkel kan man teoretiskt räkna ut avståndet, som annars kan vara svårt att uppskatta.

Nödraketer och handbloss är nödsignaler och missbruk är förbjudet enligt Brottsbalken. Om du har en raket vars bäst-före-datum gått ut, bör du istället återlämna den till någon som säljer pyroteknik. Dessa är skyldiga att ta emot den. Det är dessvärre vanligt att man istället skjuter av gamla raketer. Detta är absolut förbjudet enligt lag och kan leda till böter eller fängelse.

Det händer ibland att andra ljus på himlen förväxlas med nödraketer. Du som kontaktar sjö- och flygräddningscentralen när du sett en raket kan däremot aldrig bli ställd till ansvar.

Från Hamnen.se

1. Måste jag ha pyrotekniska nödsignaler i min fritidsbåt?

Det finns inga detaljerade krav om det för fritidsbåtar.

Havskappseglingsreglerna ställer däremot sådana krav. Ett så kallat IOR-paket innehåller fyra röda fallskärmsraketer, fyra röda handbloss och två flytande burkar med orange rök. Dessutom innehåller det fyra vita handbloss som inte är en nödsignal utan som är till för att göra sig uppmärksammad med. Kan till exempel användas vid ett kollisionstillbud.

Båtaffärerna brukar sälja "inomskärssatser" som kan bestå av en eller flera fallskärmsraketer och ett par eller några handbloss.

2. Hur gamla får signalerna vara?

Tre år gäller för havskappsegling och för yrkessjöfarten.

I praktiken visar det sig att utrustning som förvarats torrt ofta håller betydligt längre än så. Men med åren stiger raketerna inte lika högt, det röda skenet kan blekna och de kan brinna sämre.

Risken att få blindgångare ökar något med stigande ålder på nödraketen.

3. Blir signalerna farliga när de är för gamla?

Det finns exempel på nödraketer som drabbats av fukt i drivenheten. De har vänt i luften och skadat människor. Om de inte stiger tillräckligt högt finns också risken att de fortfarande brinner då de faller ner. Det har hänt att de orsakat skogsbränder.

Riktigt gamla och/eller fuktigt förvarade fallskärmsraketer kan alltså vara en risk.

Fuktskadade handbloss kan ge ifrån sig glödande flagor som faller ner i båten och orsakar skador.

Alla slags pyrotekniska nödsignaler kan ta lite tid på sig att tända och det gäller särskilt om de blivit fuktskadade. Om en signal inte tänder direkt - vänta en stund. Håll ett stadigt tag i den, vinkla den inte mot ansiktet och pilla inte där det ska brinna eller komma ut en raket. Blindgångare slängs i havet.

4. Vad gör man av signalerna då de gått över tiden?

Signaler som förvarats torrt kan det vara lämpligt att spara och medföra som reservsignaler ombord - i varje fall om de inte gått mer än ett eller ett par år över tiden. Deras funktion kan emellertid inte garanteras.

Comet-raketerna kan lämnas till importören Sjösäkerhetsservice i Göteborg. Den tillverkaren har ett väl utformat system för återvinning. De andra importörerna tar också emot signalerna. Går du däremot in till din lokala återförsäljare har han förmodligen ingen organiserad rutin för mottagning av utgången pyroteknik. Explosiva varor, som dessa, får inte fraktas hur som helst.

5. Går det att få tillstånd att öva med nödsignalerna?

Nej. Sedan ganska många år är det totalstopp. Inga tillstånd ges. Det blev för många falska larm och det fanns risk för en avtrubbningseffekt hos allmänheten.

Ändå kan man under klara nyårsnätter räknat till hundratals fallskärmsraketer kring tolvslaget. De har sänts upp i strid med gällande regler. Emellertid brukar ingen ringa sjöräddningen och rapportera röda fallskärmsljus på nyårsnatten klockan tolv. Men den som tycker att nyårsafton är ett bra tillfälle att öva nödsignalering och destruera gamla raketer bör tänka sig för. Beakta risken för falska larm och att någon faktiskt befinner sig i sjönöd och inte blir uppmärksammad.

Här berättar vi vilka krav de olika signalerna ska uppfylla. Kolla och jämför med dina egna!

Fallskärmsraketer

Om de avfyras vertikalt ska de stiga till en höjd av minst 300 meter. På toppen av banan ska ett fallskärmsbloss skjutas ut. Blosset ska brinna med rött sken på minst 30 000 candela. Det ska brinna minst 40 sekunder. Fallhastigheten får inte överstiga 5 m/s och blosset får inte skada fallskärmen.

Handbloss

De ska brinna med ett rött sken på minst 15 000 candela. (Ljusstyrkan från ett vanligt stearinljus är cirka 1 candela.) De ska brinna minst en minut och fortsätta brinna i 10 sekunder även om de sänks ner en decimeter under vattnet.

Röksignaler

De ska släppa ut rök av väl synlig färg (oftast orange) under minst tre minuter då de flyter i lugnt vatten. De får inte släppa ut några flammor under hela brinntiden. De får inte vattenfyllas i sjögång och ska fortsätta att avge rök i 10 sekunder även om de sänks ner en decimeter under vattnet.

De här kraven har fastställts av International Maritime Organisation, IMO. För fallskärmsraketer, handbloss och röksignaler gäller också att de ska vara inneslutna i ett vattenskyddande hölje. De ska ha enkla instruktioner eller teckningar som visar hur de ska användas. De ska ha inbyggd avfyrningsmekanism och ska vara utformade så att de inte orsakar användaren obehag då de används enligt instruktionen.
__________________
I only fish on days that ends with "Y"
Kjelle er ikke aktiv   Svara med citat
The Following 2 Users Say Thank You to Kjelle For This Useful Post:
rle (04-20-2011), trango (04-21-2011)
Gammal 04-20-2011, 20:25   #2
rle
Pro-Troller
 
rles avatar
 
Reg.datum: Mar 2011
Ort: dalarna (siljan)
Inlägg: 2 975
Real Name: Roine Lewenhagen
Thanks: 2 200
Thanked 1 461 Times in 1 001 Posts
Team Namn: Team Westanvik
Smile

Kjelle
Måste påpeka att jag tycker säkerhet är aldrig något man ska "snåla" på. Men vart drar man gränsen? flytoverall? nödraketer? vhf? mm?
det beror helt på vart man fiskar vill jag påstå flytoverall + nödraketer räcker gott till i mindre vatten.. men nu till det du skrivit ovan nödraketer skall man ALLTID ha ovasett vilket vatten man är på.. men det är vad jag tycker..

mvh
roine

ps.
säkerhet på sjön tror jag behövdes..
__________________
troll on!
rle er ikke aktiv   Svara med citat
Svara

Taggar
nödbloss, nödraketer, säkerhet i båt


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.3
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
2009 Scandinavian.trolling.com© • Nucleus
Ad Management plugin by RedTyger